Скорошни коментари

    Регистрирахте ли се в ДАНС?

    През юли всички лица, извършващи счетоводни услуги, и частните съдебни изпълнители бяха включени в списъка с професии, които са длъжни да следят превантивно за пране на пари. Срокът за приемане на вътрешни правила как да става това беше 27 ноември. На 11 декември пък изтича срокът за подаване на документите в ДАНС.

    Изготвянето на вътрешни правила и  задължението да изпълняват всички други дейности по закона важат за всички лица, които по занятие извършват счетоводни услуги. Mнението на юристите е, че написан по този начин,  законът не касае счетоводителите, наети на трудов договор в дадена фирма. Не е ясно обаче дали хората, които работят на граждански договор само за една фирма, са длъжни да изпълняват специалния ред.

    Счетоводителите и частните изпълнители имат право сами да изготвят вътрешните правила на базата на закона, но текстове трябва да бъдат утвърдени от председателя на ДАНС. За улеснение, агенцията е изготвила примерен образец с правила от 19 страници с всички членове от закона, отнасящи се до двете групи.

    Изискванията на закона са да се докладват съмнителни сделки и да се идентифицират реални собственици по тях.
    Мерките срещу изпирането на пари, категориите задължени лица, критерии за съмнителни сделки, операции и клиенти ще намерите тук: http://www.dans.bg/

    Съобразно с принципа на действие на новоприетите норми на чл.3, ал.2, т.31 и т.32 от ЗМИП занапред, в обхвата на приложното поле на чл.16, ал.1 от ЗМИП попадат:

    При неспазване на сроковете и  неизпълнение на задълженията се прилага:

    - санкционната норма на чл.23, ал.3 от ЗМИП, приложима спрямо физически лица, допуснали или извършили нарушението, която предвижда налагане на глоба от 200 до 2000лв., ако деянието не съставлява престъпление
    - санкционната норма на чл.23, ал.4 от ЗМИП, приложима спрямо еднолични търговци или юридически лица, която предвижда налагане на глоба от 2000 до 50 000лв., ако деянието не съставлява престъпление.

    Comments are closed.