Скорошни коментари

  Archive for юли, 2010

  Слагат СИМ карти в касовите апарати

  До 2012 г. касовите апарати ще бъдат снабдени със СИМ карта, която ще изпраща данните чрез GPRS сигнал чрез мрежата на мобилните оператори. Планира се обновяването на фискалните машинки да стане на три етапа – до началото на 2011 г. за търговците на горива, до септември 2011 г. – за регистрираните по ДДС, и до края на 2011 г. – за всички останали търговци. В момента общият брой регистрирани фискални апарати е около 480 000. Според представители на НАП няма да е задължително търговците да купуват нови машини, но старите апарати трябва да бъдат софтуерно и хардуерно обновени. Разходите за това се очаква да са между 400 и 1000 лева.

  Според заместник изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов всички субекти трябва да се поставят при равни условия и точно това ще бъде постигнато с въвеждането на дистанционната връзка. Той добави, че промяната ще предостави предимства на бизнеса – ще отпадне необходимостта да бъдат съхранявани всички фискални бонове от фискалните устройства на апаратите в търговските обекти. От НАП обявиха още, че подобна система все още не е въведена в нито една европейска държава.

  Контрол

  Общо около 900 000 активни икономически субекти трябва да се контролират от около 2000 данъчни инспектори, което означава, че може единствено да се анализира рискът и да се прави контрол по извадки, посочиха от НАП.

  ОДИТОРСКА КАНТОРА УЗУНОВА Ви съветва: не рискувайте да си навлечете неприятности с измами от подобен характер. Както ние обичаме да казваме, ЗДРАВИЯТ РАЗУМ Е ДРУГОТО ИМЕ НА СЧЕТОВОДСТВОТО!

  Източник на информацията: вестник „Телеграф“

  Неподалите ГФО в Агенцията по вписванията заплашени от глоба в размер на 3000 лв.

  Повече от 27 000 фирми подлежат на санкция от НАП, защото не са подали в срок годишните си финансови отчети за 2008 г. пред Агенцията по вписванията. Глобата е в размер между 2000 и 3000 лева и е регламентирана в Закона за счетоводството. НАП, заедно с Агенция по вписванията, са съставили обща база данни с имената на фирмите, пропуснали да обявят публично отчетите си за дейността през 2008 г. Срокът за подаването им е изтекъл точно преди година – през юни 2009 г. Приходната агенция вече съставя актове за фирмите, пропуснали да подадат отчети. Санкциите за тези дружества, които макар и закъснели, подадат годишния си отчет, ще бъдат по-малки, отколкото на неподалите изобщо – категорични са от НАП.

  Вчера изтече срокът за подаване на ГФО в Агенцията по вписванията и всички фирми, които не са ги подали навреме също подлежат на санкции.