Скорошни коментари

    Archive for февруари, 2013

    Как да изберем кой да управлява счетоводството ни?

    Сигурни сме, че сте наясно, че един от основните ключови елементи, който може да осигури просперитет на компанията ви е избора на подходяща счетоводна кантора.

    Лесно е да се каже, че трябва да откриете такава кантора, но дали наистина е много лесно да изберете най-удачната счетоводна къща за вашата фирма?

    Вярно е, че в последните години на пазара се появиха много и различни счетоводни къщи и счетоводители, които работят на свободна практика и това е добре, тъй като имате избор, но понякога от прекомерно големия избор се ражда и хаоса.

    Тогава какво трябва да направите, за да изберете фирма, която да поеме счетоводството ви, без да се притеснявате, че сте попаднали на неподходящата?

    В страната ни има наистина голямо разнообразие от счетоводни фирми, но ако приемем, че вие развивате малък или среден бизнес е добре да се насочите към счетоводни кантори, които обслужват точно този бизнес. Обикновено тези счетоводни къщи разполагат с няколко служители и са специализирани във водене на счетоводството на малки и средни компании, еднолични търговци и самоосигуряващи се лица.

    След като вече знаете какво да търсите следва момента, в който да изберете конкретна счетоводна кантора.

    Този етап изисква малко повече време, за да можете да се ориентирате в множеството счетоводни кантори, които ви предлагат на пръв поглед изключително голям брой услуги на високо професионално ниво.

    Какво е важно за вас в случая и на какво трябва да обърнете внимание?

    •За да сте спокойни, че счетоводството ви е водено професионално, счетоводителите, които ще го поемат, е добре да имат поне няколко години опит в сферата, в която развивате бизнеса си, за да са наясно с него и да са в състояние да ви дадат адекватни и навременни съвети, когато се нуждаете от тях.

    •Добрият счетоводител трябва да може не само да води добре счетоводството ви, но да ви обясни на понятен за вас език защо е необходимо да се извършват определени дейности, кое е по — изгодно за вас и т.н., и т. н.

    •Личната среща със счетоводителя ви е добра идея, тъй като на място, очи в очи можете да му зададете всички вълнуващи ви въпроси и да видите неговата реакция. Срещата е задължителна и за да разберете дали счетоводителите, които искате да наемете да поемат вашето счетоводство са наистина загрижени за вас, а това може да се усети само ако лично посетите счетоводната кантора.

    Ако следвате тези не толкова сложни съвети можете без притеснения да откриете подходящата счетоводна кантора, която ще бъде вашия неизменен и верен спътник по пътя към успеха ви. Късмет в избора!

    От помощ ли са счетоводните къщи за бизнеса?

    Нормално е, когато имате бизнес да се притеснявате дали счетоводството ви е наред, дали няма да забравите да подадете някоя декларация или да представите годишния си финансов отчет на време, дали да пропуснете нещо малко според вас, но много важно за данъчните. Това са неща, които нито един собственик на фирма не подминава с лека ръка, тъй като е наясно, че от доброто и професионално водено счетоводство зависи бъдещето на компанията му.

    Всички тези притеснения обаче могат лесно да бъдат премахнати, ако наемете счетоводна кантора, която да поеме счетоводните услуги на фирмата ви.

    Услугите, които предлагат счетоводните къщи в днешно време са изключително много като се започне от регистрирането на фирмата в националните регистри и се стигне до одит, консултации, данъчна защита и други.

    Какво ще спечелите, ако се обърнете към счетоводна кантора и оставите счетоводството си в нейни ръце?

    • Да приемем, че тепърва имате желание да откривате фирма и да развивате някакъв вид дейност. Обръщайки се към счетоводна къща, вие няма да се занимавате и да си губите времето в попълване на документи и подаване на заявления за регистрация. От счетоводната къща ще извършат всичко вместо вас и ще се справят изключително бързо, тъй като при тях няма опасност да направят грешка при попълването на документите.

    • От момента, в който компанията ви започне да развива дейността си, всекидневно ще имате проходи и разходи, които трябва да се осчетоводяват. Това означава, че вие трябва да се справите с всеки един приход и разход на фирмата ви, да калкулирате заплати, да сметнете и съберете и най — малката фактура, ако искате да се изряден според действащите законови норми в страната. За да се справите с всичко това, ще ви трябват толкова време и усилия, че просто труда ви не си струва. Но ако имате сключен договор с някоя счетоводна къща, вие няма да имате такива проблеми. Счетоводството ви ще бъде водено изрядно, вие ще сте спокойни, че дори и да ви бъде извършена внезапна проверка всичко ще е наред, тъй като професионалистите, които сте наели са си свършили перфектно работата.

    • Фирмата ви се развива добре и вие искате да я разширите или преструктурирате, но искате да знаете дали това е удачно точно в този момент? Тук отново счетоводната къща може да ви помогне като извърши счетоводен одит на компанията ви, за да може да оцени рисковете, които ви застрашават при една такава стъпка и да ви разкрие възможно най- добрите възможности, които се очертават пред вас и вашия бизнес.

    Аутсорсинг счетоводни услуги и популярни ли са те у нас?

    В години на икономическа криза като днешните, много от българските компании преструктурираха дейността си, наложи се намалят служителите си, да свият производството и да съкратят някой от разходните пера в бюджета си. Голяма част от тези фирми, които до преди кризата поддържаха собствен счетоводен отдел взеха решение да се обърнат към услугите на външни счетоводни кантори, които да се занимават със счетоводството им, тъй като това беше най — удачния начин да съкратят разходите си.

    Какво означава „аусторсинг счетоводни услуги”?

    Аутсорсинг счетоводни услуги, казано на прост език означава да наемете външна счетоводна кантора, която да поеме изцяло вашето счетоводство, като по този начин вие можете спокойно и безпроблемно да развивате своя бизнес.

    Ако вие имате бизнес и наемете счетоводна кантора, която предлага извършване на счетоводни услуги вие ще получите професионално обработени документи, прецизно изработен и сметнат финансов месечен и годишен отчет, счетоводители, които ще изпълняват ролята на ТРЗ отдел, специалисти по одит и данъчно облагане и т. н.

    Всичко това и още редица други допълнителни услуги вие ще получите само със сключване на договор със счетоводната къща и с плащане на месечен абонамент.

    Ако си мислете, че месечния ви абонамент ще бъде колосална сума, лъжете се и сега ще разясним защо.

    Истината е много проста. Наистина много фирми съкратиха счетоводните си отдели и потърсиха външни счетоводни кантори. Този интерес към аутсорсинга на счетоводните услуги от своя страна раздвижи пазара и се появиха много счетоводни къщи, които да предлагат тази услуга. Това доведе до намаляване на цените им, тъй като знаете, че всеки бизнес без значение какъв е той се бори да привлече повече постоянни клиенти.

    Освен по — ниските цени на счетоводните услуги, голяма част от счетоводните къщи започнаха да прилагат и различни маркетингови стратегии, за да привлекат клиентите си, а от това печелите вие и вашия бизнес.

    Ако до преди няколко години цените за извършване на счетоводни услуги бяха едва ли не фиксирани, днес винаги можете да преговаряте докато крайната цена ви удовлетвори. Доста счетоводни къщи предлагат и различни допълнителни и безплатни услуги, което също е във ваш интерес.

    Счетоводител на заплата или счетоводна къща – кое е по-изгодно?

    Дори и тепърва да започвате собствен бизнес предполагаме сте наясно, че без добър счетоводител фирмата ви няма как да се развива нормално и то не поради това, че вие не сте добър бизнесмен, а поради факта, че за да поддържате едно добро счетоводство ще ви е необходимо много свободно време и знания, които да си признаем не всеки има точно в тази област. Преди години беше възможно фирмите някак си да се оправят и без счетоводни услуги, но тези времена отминаха безвъзвратно.

    Въпросът за осигуряването на професионалист счетоводител е ясен, остава обаче въпроса, когато се налага да избирате – на счетоводител на заплата ли да се спрете или да изберете счетоводна къща, която да се занимава със счетоводството ви.

    Да разгледаме и двата варианта с техните плюсове и минуси, за да видим кое е по-изгодно за бизнеса ви.

    И така, имате бизнес, който да речем, е нито много малък, нито много голям и вие си мислите, че един счетоводител би се справил чудесно със счетоводството ви. Наемате го на заплата при вас, тъй като това ви се струва най-удачното и добро решение. Донякъде може би имате право, но само донякъде.

    Плюсове:

    Ако наемете счетоводител на заплата вие получавате специалист, който ще ви е постоянно под ръка и който можете да натоварвате и с допълнителни задачи, ако това се налага. Можете във всеки един момент да му поискате разяснения по всеки въпрос, който ви вълнува и можете да разчитате на неговия професионализъм и зачитане на фирмената тайна.

    Минуси:

    Един счетоводител на заплата обаче ще ви струва доста пари. Заплатата, която трябва да му осигурите няма да е никак малка ( все пак искате професионалист), сложете и здравните и социални осигуровки, задължителния годишен отпуск, болничните, прибавете в графата разходи и покупката на счетоводен софтуер, консумативи и курсове за обучение, на които трябва да изпращате счетоводителя си, ако искате да е в час с всички нови нормативни уредби и като ударите чертата излиза, че сумата, която трябва да заделяте на месец, за да наемете счетоводител на заплата не е никак малка.

    Сега да видим какво би станало, ако се обърнете към някоя счетоводна кантора, която да поеме счетоводството на фирмата ви?

    Плюсове:

    Плащате абонамент веднъж в месеца, но за сметка на това не ползвате услугите само на един счетоводител, а на цял отдел специалисти, което е във ваш интерес, тъй като работата по обработка на вашите счетоводни данни ще се извършва много по-бързо. Няма да ви се налага да плащате за софтуер, заплати и други, а само месечен абонамент. Счетоводната кантора, която поеме счетоводните услуги на компанията ви носи отговорност за пропуснати срокове или ненавреме подадени документи. Във всеки един момент можете да получи информация как се развива вашия бизнес и да получите отговори и професионални съвети за всичко, свързано с вашите финанси.

    Минуси:

    Като минус можем да отчетем единствено това, че служителите в счетоводната къща не са ви преки подчинени и не трябва да забравяте това при комуникацията си в тях.