Скорошни коментари

    Счетоводител на заплата или счетоводна къща – кое е по-изгодно?

    Дори и тепърва да започвате собствен бизнес предполагаме сте наясно, че без добър счетоводител фирмата ви няма как да се развива нормално и то не поради това, че вие не сте добър бизнесмен, а поради факта, че за да поддържате едно добро счетоводство ще ви е необходимо много свободно време и знания, които да си признаем не всеки има точно в тази област. Преди години беше възможно фирмите някак си да се оправят и без счетоводни услуги, но тези времена отминаха безвъзвратно.

    Въпросът за осигуряването на професионалист счетоводител е ясен, остава обаче въпроса, когато се налага да избирате – на счетоводител на заплата ли да се спрете или да изберете счетоводна къща, която да се занимава със счетоводството ви.

    Да разгледаме и двата варианта с техните плюсове и минуси, за да видим кое е по-изгодно за бизнеса ви.

    И така, имате бизнес, който да речем, е нито много малък, нито много голям и вие си мислите, че един счетоводител би се справил чудесно със счетоводството ви. Наемате го на заплата при вас, тъй като това ви се струва най-удачното и добро решение. Донякъде може би имате право, но само донякъде.

    Плюсове:

    Ако наемете счетоводител на заплата вие получавате специалист, който ще ви е постоянно под ръка и който можете да натоварвате и с допълнителни задачи, ако това се налага. Можете във всеки един момент да му поискате разяснения по всеки въпрос, който ви вълнува и можете да разчитате на неговия професионализъм и зачитане на фирмената тайна.

    Минуси:

    Един счетоводител на заплата обаче ще ви струва доста пари. Заплатата, която трябва да му осигурите няма да е никак малка ( все пак искате професионалист), сложете и здравните и социални осигуровки, задължителния годишен отпуск, болничните, прибавете в графата разходи и покупката на счетоводен софтуер, консумативи и курсове за обучение, на които трябва да изпращате счетоводителя си, ако искате да е в час с всички нови нормативни уредби и като ударите чертата излиза, че сумата, която трябва да заделяте на месец, за да наемете счетоводител на заплата не е никак малка.

    Сега да видим какво би станало, ако се обърнете към някоя счетоводна кантора, която да поеме счетоводството на фирмата ви?

    Плюсове:

    Плащате абонамент веднъж в месеца, но за сметка на това не ползвате услугите само на един счетоводител, а на цял отдел специалисти, което е във ваш интерес, тъй като работата по обработка на вашите счетоводни данни ще се извършва много по-бързо. Няма да ви се налага да плащате за софтуер, заплати и други, а само месечен абонамент. Счетоводната кантора, която поеме счетоводните услуги на компанията ви носи отговорност за пропуснати срокове или ненавреме подадени документи. Във всеки един момент можете да получи информация как се развива вашия бизнес и да получите отговори и професионални съвети за всичко, свързано с вашите финанси.

    Минуси:

    Като минус можем да отчетем единствено това, че служителите в счетоводната къща не са ви преки подчинени и не трябва да забравяте това при комуникацията си в тях.

    Comments are closed.