Скорошни коментари

    Започват проверки от Еврокомисията за данъчна дискриминация в държавите членки на ЕС

    Преди няколко дни Европейската комисия за зашита на гражданите обяви, че започва проверки за данъчна дискриминация на мобилните граждани в Европейския съюз. Тази проверка се налага, за да се защитят мобилните граждани, които работят на територията на държавите членки на ЕС.

    Да разясним какво означава това?

    Знаете, че всеки гражданин на страна членка на Европейския съюз има право да работи в която страна членка има желание. Тази част от гражданите, които работят на територията на друга страна членка се наричат мобилни граждани на ЕС.

    Тъкмо заради тяхната защита от данъчна дискриминация Еврокомисията организира и провежда тази инициатива.

    Мобилността на гражданите на ЕС е сред основните фактори за увеличаване на заетостта и растежа в икономиката в Европа и поради това е от изключителна важност тези граждани да бъдат защитени.

    Все още обаче се забелязва дискриминация по отношение на тези граждани, които срещат пречки да отидат в друга държава членка на Европейския съюз, за да работят.

    Според Европейската комисия трябва да се извърши задълбочена проверка на данъчните закони на страните членки на ЕС, за да се установи съществуват ли законови пречки или не.

    Ако бъдат установени такива нарушения, то тези държави могат да бъдат изправени и пред Европейския съд за защита на гражданите.

    Според Алгирдас Шемета, еврокомисар по въпросите на данъчно облагане – „Правилата на Европейския съюз са ясни и в един общ пазар всички граждани имат равни права и трябва да бъдат третирани еднакво“.

    Акцентът на европроверката ще бъда насочен към работещите граждани, но ще се проверят и неикономически активните лица.

    За нас, като държава, която е част от Европейския съюз тази проверка е от голямо значение, тъй като все по – голяма част от нашите граждани се превръщат в мобилни граждани на ЕС.

    Ще следим за развитието и резултатите от тази инициатива на Еврокомисията и ще ви уведомяваме как протича проверката за данъчна дискриминация у нас.

    Надяваме се, да ви бъдем от помощ, ако и вие сте сред мобилните граждани на Европа или възнамерявате да напуснете страната ни, за да работите някъде другаде в рамките на Европейския съюз.

    Comments are closed.