Скорошни коментари

    Вътрешен одит

    Подготовката за вътрешен одит не би трябвало да се различава значително от подготовката за външен такъв.  Тя неизменно включва интервюиране на служителите, наблюдение на процедурите и сравняване на разултатите с цел изолиране на несъответствията и възможностите за подобрение.

    За да бъде ефективна тази подготовка, все пак е важно добре да разбираме същността на вътрешния одит.

    Цел

    Главнaта цел на вътрешния одит е да осигури на управлението на компанията сигурност, че могат да изпълнят задълженията си към организацията и нейните инвеститори, като оцени и подобри ефективността на управление, справяне с рисковите фактори и контрол на дейността.

    Вярно е, че всеки вътрешен одит има своите особености, но процесът за повечето обикновено се състои от четири фази.

    1. Проучване

    Одиторите събират информация относно областта и дейността, която ще разглеждат, с цел да изяснят няколко основни момента – какви са целите и процесите, кой ги изпълнява, как се оценява работата, какви са рисковете и как мениджърите се справят с тях.

    2. Планиране

    Одиторите анализират събраната информация и заедно с управлението на компанията определят приоритетите, обхвата и целите на одита. Насрочват се срокове и план на действие.

    3.  Подготовка

    Събиране на допълнителна информация чрез дискусии, интервюта, наблюдение и вътрешни тестове. Документиране и анализ на събраната информация и последващо комуникиране на резултатите.

    4. Действие

    Вътрешният одит не завършва, докато не се изготвят доклади или не се въведат необходимите промени.



    Comments are closed.