Скорошни коментари

    Как да променим вида на осигуряването си

    Ако сте самоосигуряващо се лице и искате да промените вида на осигуряването си за календарната година, може да го направите, като подадете декларация по утвърден образец. Срокът е 31 януари.

    Всяко самоосигуряващо се лице се осигурява задължително във фонд Пенсии и по избор допълнително могат да се осигуряват и във фонд Общо заболяване и майчинство. На практика, имате два варианта. Единият е да се ползвате от всички осигурени социални рискове – болнични –  с изключение на трудова злополука, професионална болест и безработица, като внасяте осигурителните си вноски на по-висок процент. Вторият вариант е осигурителните ви вноски да са на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.

    Ако започвате или възобновявате трудовата си дейност, може да изберете вида на осигуряването си с подаване на декларация в съответния офис или в НАП в срок от седем дни.  Ако обаче прекъснете и възобновите трудовата си дейност през годината, не може да промените първоначално избрания вид осигуряване. Това може да стане само в началото на новата година (до 31 януари 2013г.), като подадете декларация по образец в офис на НАП. Може да го направите лично, с упълномощено лице или като я изпратите по пощата с обратна разписка.

    Comments are closed.