Скорошни коментари

    Archive for the ‘Европейски фондове’ Category

    4 млн. лв. за обучения в сферата на одита от ОПАК

    На провелия се в края на миналия месец нформационен ден по ОПАК, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет” Моника Димитрова-Бийчър съобщи, че обученията на служителите в администрацията са важен приоритет, за да се предоставя по-качествен продукт на обществото и бизнеса.

    За целта ОПАК финансира проекти за обучения в сферата на одита и контрола, сигурността на информацията, управлението на бедствия и аварии. Моника Димитрова-Бийчър посочи още, че важността на такива инициативи се вижда в кризисни ситуации, когато е трудно да се реагира. Затова има нужда от подобни обучения. Общият бюджет на процедурата е 4 млн. лева, но той може да бъде увеличен при необходимост и голям интерес. Минималният размер на проектите е 250 хил. лв. и няма ограничение за максимален праг.

    Целта е да се финансират най-качествените идеи, затова няма да бъдат отхвърляни проекти по показател бюджет, а при нужда недопустимите разходи ще бъдат съкращавани.

    Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17.30 часа на 10.12.2012 г. (понеделник). Експертите от Управляващия орган на ОПАК съветват да не се чака последния момент за кандидатстване. Срокът за изпълнение на одобрените проекти е 18 месеца, а поради приключването на програмния период 2007 – 2013 г. няма да се толерира удължаване на сроковете по договорите.

    Промени в ЗОП според доклада на Европейската комисия от юли 2010 г.

    За да се повиши ефективността на усвояване на средства от европейските фондове парламентът прие дългоочакваните промени в Закона за обществени поръчки.

    Една от главните промени е отменянето на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП) с цел намаляване на различните видове процедури и броя на режимите, чрез които се възлагат договори за ЗОП.

    Съгласно новата редакция на чл. 14 от ЗОП, възлагането на обществени поръчки се разделя на 3 групи в зависимост от стойността. Първата група e за стойности, равни или по-високи от европейските прагове, за които се прилагат правилата, предвидени в приложимия регламент в съответствие с директиви 2004/17/ЕО и 2004/18/ЕО. При доставки, услуги и конкурс за проект те са 244 475 лв. Изключение е прагът при обект строителство, при което стойностите са равни или по-високи от 2 400 000 лв. Втората група е за стойности в рамките на националните прагове. За тях важат същите правила и процедури с някои облекчения (чл. 14, ал. 2). Третата група - обществените поръчки на най-ниските стойности -  се извършва свободно и се доказва с първични платежни документи. Когато поръчката е с обект строителство все още е в сила изискването за сключване на писмен договор.

    Възложителите са уточнени в  чл. 7, т. 1. Изрично се посочва омбудсманът на Република България.  Разграничават се  централните и териториалните органи на държавна власт с оглед на различните общностни прагове.  Целта е да се избегнат проблеми при прилагането на разпоредбата, установени в практиката.

    В чл. 19, ал. 2, т. 3. има предложение за отпадане на правомощието на Агенцията по обществени поръчки, тъй като то води до удължаване на законово определените срокове за обжалване (вместо 10 дни, до изтичането на срока за подаване на оферти). Целта е по този начин да се ограничи заобикалянето на плащането на дължимите държавни такси при обжалване.

    Предложен е и съвсем нов модел за осъществяване на предварителен контрол, който да се различава както  по обект, така и по обхват.

    Очакваните положителни резултати от тези промени са в следните посоки:

    • намаляване броя на подзаконовите нормативни актове и опростяване структурата на законодателството;
    • прецизиране на правните норми с цел отстраняване на предпоставките за възникване на противоречия при тълкуване и прилагане на разпоредби;
    • въвеждане на нови образци за създаване на по-гъвкав ред за извършване на промени в хода на процедурите;
    • повишаване на публичността и прозрачността при възлагане на обществени поръчки;
    • промяна на модела и разширяване обхвата на предварителния контрол, провеждан от АОП с цел повишаване степента на законосъобразността на провежданите процедури, финансирани с европейски средства;
    • въвеждане на механизъм за обратна връзка относно изпълнението на направените препоръки при осъществяване на предварителния контрол;
    • засилване на превенцията срещу нарушения на закона чрез прецизиране и разширяване обхвата на администра-тивнонаказателните разпоредби.

    Специфични одитни дейности по фондове и програми на Европейския съюз

    Предлагаме ви откъс от закона за вътрешния одит в публичния сектор, регламентиращ одитнига на програми и фондове на Европейския съюз.

    Чл. 41. Дейностите по тази глава включват:
    1. (изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) одити на системите и одити на операциите по всички оперативни програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз и по програми ИСПА/Кохезионен фонд и САПАРД;
    2. издаване на сертификат или декларация за приключване на проект или програма по фондове и програми на Европейския съюз.

    Чл. 42. Сертификатът, съответно декларацията, се основава на оценка на системите за управление и контрол, на резултатите от вече извършените проверки и когато е необходимо – на допълнителни проверки на транзакциите.

    Чл. 43. Дейностите по чл. 41 се осъществяват в съответствие с Международните споразумения за предоставяне на средства от Европейския съюз и съответните регламенти на Европейския съюз, отнасящи се до управлението и контрола на предоставените средства по Структурните фондове, Кохезионния фонд, както и по предприсъединителните фондове на Европейския съюз.

    Чл. 44. (1) Министърът на финансите определя органа, съответно лицата, които осъществяват дейностите по чл. 41.
    (2) Министърът на финансите издава наредба за реда и начина за осъществяване, координация и хармонизация на дейностите по чл. 41.

    Чл. 45. (1) (Изм. – ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Одиторите, извършващи дейностите по тази глава, трябва да отговарят на изискванията по чл. 19, ал. 2, т. 1 – 4.
    (2) (Изм. – ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Ръководителите на одиторските екипи трябва да отговарят на изискванията по чл. 19, ал. 2, т. 1, 2 и 4, да имат завършено висше образование, придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и да притежават най-малко две години стаж в областта на одита на средства от Европейския съюз.
    (3) (Нова – ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) С наредбата по чл. 44, ал. 2 министърът на финансите може да определя допълнителни изисквания, на които трябва да отговарят одиторите по ал. 1 и ръководителите на одиторските екипи по ал. 2.

    Чл. 46. Одиторите, извършващи дейността по тази глава, се ползват с правата по чл. 22 и могат да извършват проверки в структури и лица извън организацията, когато това е необходимо за изпълнение на дейностите по чл. 41.

    Чл. 46а. (Нов – ДВ, бр. 44 от 2009 г., в сила от 12.06.2009 г.) (1) Министърът на финансите сформира одитен комитет към органа по чл. 44, ал. 1.
    (2) Одитният комитет е специализиран, наблюдаващ, консултативен орган по отношение на дейностите по чл. 41, който е независим от органа по чл. 44, ал. 1.
    (3) Одитният комитет се състои от председател и двама членове с доказан опит в областта на финансите и одита. За председател и членове на одитния комитет не могат да бъдат назначавани лица, които са служители на органа по чл. 44, ал. 1.
    (4) Министърът на финансите назначава и освобождава председателя и членовете, определя възнагражденията им и утвърждава правилата за работа на одитния комитет.
    (5) (Отм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.)