Скорошни коментари

    Кои са основните счетоводни принципи?

    Счетоводството е трудна материя и не на всеки му се отдава да я разбира. Затова е по – добре, ако не сте наясно с неговите правила да се обърнете към някоя от многото счетоводни къщи, които да водят счетоводството ви, за да не изпаднете в някоя не много приятна ситуация.

    Днес ще се опитаме да ви представим основните счетоводни принципи, от които се ръководят тези услуги.

    Наясно сте, че ако няма действащо предприятие няма да има и нужда от счетоводни услуги.

    Та затова първия от счетоводните принципи е действащото предприятие. Под „действащо“ се има предвид, че то ще остане такова и през следващата отчетна година и няма опасност да прекрати дейността си или да фалира.

    Текущо начисляване. Този счетоводен принцип означава следното: Ако вашата фирма продаде на клиента Х определено количество стока, която клиентът Х плати на следващия месец, то прихода ще бъде начислен за месеца, в който сте му продали количеството стока, а не когато клиентът Х ви е платил. Или казано по – просто, приходите и разходите, които възникват във фирмата ви се начисляват в момента, в който възникнат, а не като приключат.

    Релевантност ( съпоставимост ) на приходите и разходите. Това означава, че ако вие сте купили стока или продукт на стойност 500 лв., но сте я продали на клиента У за 550 лв. разхода, който сте направили купувайки стоката ще бъде отразен в месеца, в който сте придобили прихода от продажбата на стоката. По този начин няма да има разлики в резултатите – т. н. няма в единия месец да има загуби, тъй като е имало разходи срещу които няма приходи, а във втория да има по – големи приходи без да има разходи.

    Същественост. Този принцип в счетоводството означава да се отчита, обобщава и вписва детайлно всяка една стопанска операция, финансов отчет или счетоводен обект. На база информацията от принципа за същественост всяка фирма прави своя сметкоплан.

    Принцип на предпазливостта. Този принцип изисква оценяване и много добра преценка на възможните рискове, евентуалните загуби и т. н. Можем да приемем, че принципа на предпазливостта цели да се избегне риска от вземане на неправилни управленски решения.

    Принцип на документалната обоснованост. Този принцип най – просто означава всички счетоводни операции да бъдат отразявани правдиво и в съответствие с действащите закони и нормативни актове за страната.

    Comments are closed.