Скорошни коментари

    Основни термини в счетоводството

    Всички знаем, че ако искаме да развиваме, какъвто и да е бизнес се нуждаем от добро счетоводство. Не всеки от нас обаче е наясно какво точно означава това, какво включват счетоводните услуги и термините, които се използват.

    Днес ще се опитаме доколкото можем да разясним накратко и надяваме се разбираемо някой от основните термини, които се използват в счетоводството.

    Започваме с един от най – важните термини, които се използват, като се надяваме да сме ви полезни поне малко.

    Собствен капитал се нарича капитала, който остава във фирмата след приспадането на всички пасиви. Към него влизат и активите, които са внесени от съдружниците в компанията като капитал, както и печалбата, която се е натрупала и не останала неразпределена.

    Следващият термин, който вълнува всеки, който има бизнес е приход.

    Под приход се разбират всички икономически ползи за фирмата през отчетния период, или казано иначе- това са входящи потоци под формата на финансови постъпления, активи на компанията, намаляване на пасивите, продажби, дивиденти, лихви и други.

    Приходите са добре, но да видим какво става със следващия термин, а именно разходите.

    Под разход се разбира намаляването на приходите през отчетната година, намаляването на активите и пасивите и други. Ако разходите на фирмата са по – големи от приходите, това означава, че компанията е на загуба.

    Може да се каже, че разходите формират цената на продукта или услугата, която предлага фирмата. Те оказват и голямо влияние върху печалбите и загубите на всяка компания.

    Следващият важен момент за счетоводството е финансовият отчет. Финансовите отчети са няколко и всеки един от тях е много важен за фирмата.

    - Баланс. Баланса представя състоянието на фирмата за определен период ( т. е. неговите пасиви и активи );

    -Отчет Разходи и Приходи. Този отчет представя разходите и приходите за определен период от време;

    -Отчет парични потоци. Той отчита паричните постъпления, т. е. началото и крайното салдо на финансовите постъпления за определен период от време;

    -Отчет на собствения капитал. Този отчет представя промените, които са настъпили през определения период във фирмата като финанси.

    Това са само някой основните термини, които се използват в счетоводството и ние се опитахме да ви ги представим в съкратен вариант, за да добиете поне бегла представа. За да ви стане по – ясно е добре да се обърнете към някоя счетоводна къща, която не само ще ви разясни всичко в детайли, но и може да поеме счетоводството на фирмата ви.

    Comments are closed.