Скорошни коментари

    Счетоводството в пазарната икономика

    Всички знаем каква сила има информацията, а що се отнася до счетоводната информация – тя ни дава нужните познания за определена стопанска дейност. Счетоводството е една от най – старите научни дисциплини, което са възникнало, за да отговори на нуждите на управлението на всички дейности от нашето развитие като общество.

    Няма мениджър, който в своята дейност да не се нуждае от счетоводна информация за дейността на компанията си, за да може да я управлява правилно и да взима най – удачните управленски решения.

    Връзката между управляващия субект и управлявания обект при счетоводната информация е обратна и права.

    Обратна връзка се нарича информацията, чрез която се задоволяват потребностите на управляващия субект. Тази информация е фактическа и отразява как са протичали управленческите взаимодействия в компанията и как тя се е развивала в определен период от време.

    Права връзка на нарича счетоводната информация, която се предава от субекта към управлявания обект и бива: нормативна, планова, контролна, командна и т.н.

    В своята същност счетоводството се дели на два основни дяла:

    • Практически;

    • Теоретически.

    Практическият дял на счетоводната информация е разновидност на практическата дейност. Този дял се грижи за създаването на счетоводната информация, като едновременно с това има водещи функции в управлението на предприятието;

    Теоретическият дял създава система за определен тип счетоводна информация, която е от голяма важност за управлението на предприятието.

    Особеното на счетоводната информация е това, че тя се създава и отнася за определено предприятие ( обект ) и отразява процесите, които протичат при конкретни ( определени ) условия.

    Счетоводната информация влиза в състава на икономическата информация и отразява извършваните икономически операции в определен обект.

    Задачата на счетоводството е да осигурява непрекъснато информация за финансовото и имущественото състояние на компанията или предприятието, както и за паричните потоци и обмен, които протичат.

    Кой може да се възползва от счетоводната информация?

    Тази информация може да бъде използва от външни и вътрешни потребители. Под вътрешни потребители се разбират: управленския състав на предприятието, служители, акционери на предприятието, а под външни потребители се разбират: държавните органи,  конкуренцията, бъдещи акционери,  контрагенти,  кредитори.

    Comments are closed.