Скорошни коментари

    Пререгистрирахте ли се?

    Срокът за пререгистрация на фирма в Агенцията по вписванията изтича на 31.12.2011 г. съгласно Закона за търговския регистър. Този срок е задължителен за всички търговци, включително ЕТ, ЕООД, ООД, събирателно дружество и АД.

    Със заявлението за пререгистрация може да подадете и заявление за вписване на ново обстоятелство, заличаване и обявяване, за което се дължи съответната държавна такса. Такова заявление не може да подадете в случаите на:

    • преобразуване на търговско дружество
    • преустройство на кооперация
    • прехвърляне на търговско предприятие

    За да пререгистрирате фирмата си трябва да представите представите удостоверение за актуално състояние, което се издава от съда по регистрация на фирмата и е предназначено само за целите на пререгистрацията в търговския регистър.

    Дружествата с ограничена отговорност  представят копие от последния актуален дружествен договор или учредителен акт, отразяващ всички извършени промени в обстоятелства, ако такива има по партидата на фирмата. Копието трябва да е заверено с подпис, печат и „Вярно с оригинала“ от управителя на дружеството. За да бъде допусната пререгистрацията в търговския регистър е необходимо представеният дружествен договор или учредителен акт да съответства с данните,  вписани в удостоверението за актуално състояние.

    Ако не спазите срока 31.12.2011 г. Агенция по вписванията ще впише служебно в търговския регистър непререгистриралите се търговци и ще ги заличи, съответно закрие. Прекратяването на фирмата ще бъде вписано служебно и ще се проведе процедура по ликвидация със служебно назначен ликвидатор, определяне на неговото възнаграждение и срока на ликвидация. Разноските ще бъдат за сметка на търговеца, като се очаква те да са около 1000 лв.

    Comments are closed.