Скорошни коментари

    За касовите апарати и НАП

    Утре (30.11.2011г.) изтича срокът, в който регистрираните по ЗДДС и  Закона за съхранение и търговия със зърно търговци, трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. За всички останали фирми, регистрирани по ДДС, срокът е  до края на март 2012 г. Всеки  може да провери, дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства, или ще му се наложи да си купи ново на сайта на агенцията.

    А каква е практиката, ако даден касов апарат трябва да се бракува? Прекратяването на регистрацията и извеждането от експлоатация на фискалното устройство се извършва по инициатива на собственика на апарата или при бракуване. То става с демонтаж на фискалната памет, а датата за извеждане от експлоатация е датата, на която е получено потвърждение от НАП за дерегистрация, на основание Приложение № 17.

    Демонтаж на фискалната памет се извършва:

    • при препълване на фискалната памет;
    • при смяна на собственика;
    • при прекратяване на регистрацията на касовия апарат по инициатива на фирмата
    • при бракуване на устройството;
    • при повреда на фискалната памет, която не позволява разчитането й;
    • при грешка в блок на фискалната памет;
    • при грешка при въвеждане в експлоатация.Документите, които трябва да се съхраняват в счетоводството са:
      1. екземпляр от протокола за демонтаж на фискалната памет в книгата за дневните финансови отчети на страницата на датата на съставяне на протокола;
      2. свидетелството за регистрация на устройството;
      3. паспорта на фискалното устройство;
      4. книгата за дневните финансови отчети за текущата година.

      Глобите за лице, което наруши реда за въвеждане или извеждане от експлоатация са от 300 до 1000 лв. за физическите лица, и от 3000 лв. до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци.

    Comments are closed.