Скорошни коментари

    Видове счетоводство от гледна точка на законовите норми в страната – едностранно и двустранно

    Всички сме наясно, че бизнес, който не води добре своето счетоводство е изгубена кауза. Според законите на страната всяка фирма, която иска да развива дейност на територията на България трябва да има задължителна регистрация и трябва да води счетоводство. Такива са условията и това са само част от изискванията, ако искаме да развиваме законен бизнес.

    За счетоводните услуги сме говорили доста и днес няма да засягаме темата „какво представляват счетоводните услуги”.

    Днес сме решили да поговорим за видовете счетоводство според нашите закони, за да можем да ви бъдем от полза, ако тепърва се впускате в света на частния бизнес.

    И така, според действащите законови и нормативни рамки на страната видовете счетоводство са няколко, а именно:

    •        Счетоводство на ЕТ ( едноличен търговец );

    •        Счетоводство на ООД ( Дружество с Ограничена Отговорност );

    •        Счетоводство на ЕООД (Еднолично Дружество с Ограничена Отговорност );

    •        Счетоводство на АД ( Акционерно Дружество ).

    Сега може би ще кажете, че счетоводните услуги са си счетоводни услуги без значение каква е регистрацията на фирмата, но ще сгрешите.

    Вярно е, че всички фирми трябва да водят счетоводство, но докато при фирми ЕТ ( едноличен търговец) счетоводството може да бъде едностранно, то при останалите форми на регистрация счетоводството задължително е двустранно.

    Едностранното счетоводство при фирми ЕТ има за цел да състави достоверен резултат, който да може да бъде използван за данъчна обработка. Едностранното счетоводство е приложимо само е единствено при фирми ЕТ ( едноличен търговец ).

    За всички останали форми на регистрация на фирми са задължителни двустранните счетоводни услуги. Този вид счетоводни услуги имат за цел предоставят всички счетоводни процеси в готов вид за данъчно облагане и облагане по ЗКПО ( Закон за Корпоративно Подоходно Облагане ).

    Двустранното счетоводство е доста по — сложно от едностранното, но пък дава много по — точна информация и при него фактора „човешка грешка” е сведен до минимум.

    За да стане малко по — ясно ще се опитаме да разгледаме разликите между двата вида счетоводни услуги. Основната разлика между едностранното и двустранното счетоводство е, че при двустранното всяка стойност ( сума ) се изписва и като намаление и като нарастване или иначе казано като „кредит” ( намаление ) и като „дебит” ( нарастване ). Това се прави, тъй като се следва логиката, че ако едно нещо намалява на едно място, то на друго място се увеличава, т. е. получава се балансирано осчетоводяване.

    Comments are closed.