Скорошни коментари

    Що е то управленско счетоводство и има ли то почва у нас?

    Управленското счетоводство е познато и се прилага по света от дълги години, но у нас до преди Демокрацията е било неприложимо поради това, че сме имали планова икономика. Едва след прехода от планова към пазарна икономика и по – специално, след появата на частни компании и у нас се заговори за този вид счетоводство. Въпреки, че днес този вид счетоводство е познато и у нас, все още малко български компании го използват в дейността си.

    Възникване на управленско счетоводство

    Управленското счетоводство възниква още през 16 век, когато се е наричало „счетоводство на разходите”. От 16 до 19 век този вид счетоводни услуги наистина са имали за основна цел обработката и анализа на разходите. В края на 19 и началото на 20 век обаче управленското счетоводство претърпява голяма промяна, като в средата на 20 век този вид счетоводство вече е обособено в отделна дисциплина и има изградени методи за работа.

    Какво точно представлява управленското счетоводство?

    Според редица изтъкнати специалисти този вид счетоводни услуги обхваща процеси като: натрупване, идентификация, анализ, тълкуване на информацията, планиране, оценяване, контрол, подготовка на финансовите отчети и други като основната цел на управленското счетоводство е да подготви нужната информация, която да се използва от управлението на фирмата по най – удачен начин.

    Управленското счетоводство се прилага в няколко области:

    •        Стратегическо управление – счетоводителите, които се занимават със стратегическото управление имат за задача да изградят най – подходящата стратегия за фирмата и поради това заемат доста отговорна позиция в организацията на дейността на компанията;

    •        Управление на риска – тук задачата на счетоводителите е да преценят съществуващите рискове и да предоставят адекватни доклади за отчитането на рисковете при постигането на целите на компанията;

    •        Управление на дейността – в тази област управленското счетоводство участва активно при взимането на решения и управлението на дейността на компанията или организацията.

    При управленското счетоводство счетоводителите използват всички свои познания и насочват всичките си усилия за подпомагане на управлението на компанията и поради това те са наричани още „създатели на стойността”. Основната им задача е да анализират, да извършват прогнози, както и да участват активно при взимането на решения, които ще повлияят на компанията в бъдеще.

    Методите на управленското счетоводство се характеризират с обработката и анализа на всички данни, за да се подпомогне управлението на компанията, с цел да се постигнат определени икономически цели.

    Comments are closed.