Скорошни коментари

    Какво е едностранно счетоводство и къде е приложимо?

    Счетоводството бива два основни вида: едностранно и двустранно и днес ще се спрем малко по-подробно на едностранното, за да разберем дали е удачно и къде може да се прилага.

    Според действащите законови норми в страната от едностранно счетоводство могат да се възползват единствено фирми с регистрация ЕТ ( едноличен търговец). За всички останали фирми е задължително прилагането на двустранното осчетоводяване.

    Защо това е така и какви са разликите между двата вида счетоводство?

    За разлика от двустранното осчетоводяване, където се прилагат различни методи за отчитане на всички финансови операции извършвани от компанията, при едностранното счетоводство се ползват методи, които отчитат само определени неща. При този вид водене на счетоводни услуги отпада не само балансовото обобщение, но и двойното записване, което е задължително при двустранното осчетоводяване.

    Едностранното счетоводство е значително по-евтино и много по-опростено, но има доста недостатъци и поради това е приложимо единствено в случаите, когато финансовите операции са изключително елементарни или са с много слаба активност.

    Кои са основните недостатъци на този вид счетоводни услуги?

    •        На първо място при този вид счетоводство липсват данни, на базата, на които може да се проведе ефективно планиране и контрол на дейността на компанията;

    •        Едностранното счетоводство не позволява да се извърши проверка и възможността от допускане на счетоводна грешка е огромна;

    •        Възможно е много от външните операции извършвани от фирмата да не се отчитат, което пък от своя страна може да доведе до недобро администриране и занижен контрол.

    За да се води едностранно счетоводство е нужно единствено да се водят редовно следните книги:

    •        Инвентарна книга, книга за разходите, книга за приходите, книги за материалните запаси и паричните средства, книги за разчетите и данъчните облекчения и книга за печалбата.

    Както вече споменахме малко по-горе в материала обаче, въпреки своята простота едностранното счетоводство има доста недостатъци и не се препоръчва на фирми различни от ЕТ ( едноличен търговец).

    Comments are closed.