Скорошни коментари

    Счетоводство – годишно счетоводно приключване, какво е това?

    За да работи и за да се развива една компания се налага да поддържа добро счетоводство, това е ясно и на малките деца. Счетоводителите на компанията имат грижата да събират, обработват и предоставят всички необходими счетоводни данни както на управителите на компанията, така и пред държавните институции през определен период от време.

    Когато една компания развива дейност ( без значение каква е тя ) всички стопански операции ( приходи, разходи и т. н. ) се отчитат в счетоводството или счетоводната къща, с която работи фирмата. Тези отчети са необходими от една страна на собствениците на компанията да имат по всяко време нужната им финансова информация относно дейността на фирмата, а от друга страна тези отчети са необходими, за да се представят пред външни потребители като държавните институции например. Данните, които се събират могат да дадат ясна, вярна и точна информация за имущественото и финансовото състояние на фирмата, постигнати финансови резултати за определен период от време и т. н.

    В зависимост от периода, в който се извършват тези финансово – счетоводни отчети те мога да бъдат месечни, на тримесечие, на шест месеца, на девет месеца и годишни.

    Годишното счетоводно приключване представлява цялостно обобщение на счетоводно -отчетната дейност извършвана от счетоводството през цялата година. Казано по друг начин, годишното приключване е комплекс от взаимно свързани отчети, процедури и изчисления.

    Защо е необходимо да се извърши годишно счетоводно приключване?

    И при отчетите на определени периоди, и при годишните финансови отчети е необходимо да се съставят всички счетоводни документи, които са задължителни според действащото счетоводно законодателство в страната. За разлика от периодичните отчети, при годишните счетоводни отчети задължително се провежда и инвентаризация на пасивите и активите на компанията. Основна задача на задължителното годишно счетоводно приключване е да се установи крайния финансов резултат от дейността на компанията през цялата изминала година.

    Comments are closed.