Скорошни коментари

    За данъците през 2013 г.

    От вчера гражданите и фирмите могат да проверяват данъчно-осигурителните си сметки онлайн. Необходимо е да притежавате ПИК (персонален идентификационен код) или електронен подпис, за да проверите задълженията си.  От началото на новата 2013 г. агенцията започва кампания за въвеждане на единна сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски и новата услуга „Справка за задължения” е част от нея. С това се налага и промяна на сроковете за изчисление и внасяне на налозите.

    Oт 1 януари 2013 г. данъците и осигуровките ще се плащат наведнъж, с едно единствено банково платежно нареждане. По този начин данъкоплатците не могат да погасяват задълженията според предпочитанията си, а по реда на падежите.

    Изключение правят здравните вноски, като при тях плащането ще е приоритетно без значение от другите задължения. Новият принцип, при който първо се погасява най-старото задължение, няма да важи и за частни пенсионни фондове за допълнително осигуряване.

    Новият принцип е невалиден и за вече влезли в сила актове, като ревизионни документи, оспорени в съда, например.

    Единното платежно се въвежда, защото по този начин ще се спестят над 100 милиона лева на година от разходи и банкови такси и ще се намалят значително случайните грешки, които задължените лица и банки допускат, заради многото кодове за различни по вид плащания и банкови сметки за данъци и осигуровки.

    С нововъведението се променят сроковете за отчитане и внасяне на голяма част от данъците:

    Данък върху разходите – внася се веднъж , до 31 март на следващата година;

    Данъкът върху приходите на бюджетните предприятия – внася се веднъж, до 31 март на следващата година;

    Налогът върху дейността от опериране на кораби –  внася се веднъж, до 31 март на следващата година;

    Данък върху дохода – внася се на тримесечие, а не всеки месец.

    Comments are closed.