Скорошни коментари

    Трябва ли да попълваме данъчна декларация?

    Ако работите единствено на трудов договор (в това число и договор за управление и контрол) и нямате допълнителни доходи, не е необходимо да подавате данъчна декларация. Ако, обаче, сте получавали доходи с граждански договор от извънтрудови правоотношения, сте задължени да попълните декларация, въпреки че възложителят вече е удържал необходимият данък.

    Ако доходите ви са от ликвидационни дялове или девиденти, то те са обложени с окончателен данък и вие сте освободени от задължение да подавате данъчна декларация. При доходите от наеми, ако наемателят е физическо лице, вие сами трябва да сметнете дължимите авансови вноски и сте задължени да подавате данъчна декларация. Задължението да изчислите и удържите авансовия данък върху наемите не е ваше, когато наемателят е юридическо лице. В този случай няма да доплащате данък, но е необходимо да подадете данъчна декларация.

    Това става и в случай, когато облагаемите ви печалби са от продажба на автомобили, недвижими имоти и други активи, защото тогава няма авансово облагане и дефакто облагането на доходите става чак след подаване на ГДД.

    Декларация подавате и ако доходите ви са от лихви от заеми, които сте отпуснали. Обърнете внимание, че и дори да не сте получили доходи от лихви, ако заемите, които сте отпуснали (без банковите) надвишават съответни размери, отново е необходимо да подадете ГДД.
    Санкцията е до 500 лв.

    Декларация подавате и ако доходите ви са от лихви от заеми, които сте отпуснали. Обърнете внимание, че и дори да не сте получили доходи от лихви, ако заемите, които сте отпуснали (без банковите) надвишават съответни размери, отново е необходимо да подадете ГДД. Санкцията е до 500 лв.

    Comments are closed.