Скорошни коментари

    Лихвите от депозитите и дивидентите ще се декларират от 2014 г.

    От 2014 г. лихвите по депозитите, печалбите от хазарт и други доходи, за които не се плащат данъци, ще трябва да бъдат декларирани пред НАП. Освен това, ще се декларират и доходите от дивиденти, за които данъците се плащат при източника – от фирмата, която ги изплаща. Нововъведението е наложително, тъй като до 2014 г. страната ни трябва да стартира автоматичен обмен на данъчна информация с всички страни от ЕС.

    В момента физическите лижа на са задължени да декларират доходи от лихви по депозитите, от хазарт или от дивиденти, за разлика от множество страни от Европа.

    Промените са наложителни заради европейска директива за обмен на информация и сътрудничество между данъчните в страните от съюза. Според експерти от финансовото министерство, задължението за деклариране на необлагаеми доходи трябва да бъде разписано в закон в името на информационния обмен между приходните администрации в страните от ЕС. До 2014 г. обменяната информация трябва да обхваща целия процес по администриране на данъците у нас. Доходите от лихви, обаче, ще останат необлагаеми.

    Comments are closed.