Скорошни коментари

    Какво е годишен финансов отчет?

    Ако трябва да цитираме литературата по счетоводство, то под ГФО ( годишен финансов отчет ) се разбира края на процеса на счетоводно финансово приключване. ГФО представлява система от взаимосвързани носители на финансово – счетоводна информация за резултатите, пасивите и активите и промяната в състоянието на предприятието или компанията в края на счетоводната година.

    Годишният финансов отчет събира цялата информация относно финансовото състояние на фирмата или предприятието.

    Задължително е ГФО ( годишен финансов отчет ) да бъде представен разбираемо, да не съдържа грешки или грешна информация, да бъде уместен и да дава възможност за сравнение, т. е. да дава възможност да бъдат извършвани сравнения с предходни периоди за финансовото състояние на предприятието, за да се направи ефективна оценка за икономическото състояние и настъпилите промени в него.

    Какво включва един годишен финансов отчет?

    • Отчет за приходите и разходите и счетоводен баланс и;

    • Отчет за капитала( собствения) и отчет за паричните потоци;

    Компаниите, които в настоящата или предходната година не надвишават балансовата стойност на активите от 1,5 млн. лева, продажбите им за годината ( нетните ) не надвишават 2,5 млн. лева и персонала им не надвишава 50 души, могат да се възползват от улеснена форма на финансово отчитане.

    Какво означава това?

    Такива предприятия или компании могат да изготвят своя ГФО на база Националните стандарти за финансови отчети за средни и малки предприятия, което означава, че не е задължително да изготвят отчет за собствен капитал и финансови потоци.

    Годишен финансов отчет за еднолични търговци

    ГФО за едноличните търговци, при които размерът на приходите ( нетни ) за годината не надхвърлят 100 000 лева, и които не подлежат на финансов одит, могат да представят само отчет за разходите и приходите.

    Фирмите ЕТ – Еднолични търговци, при които размерът на приходите ( нетните ) за годината не надхвърлят 50 000 лева и които не подлежат на задължителния финансов одит, могат да се отчетат, като вписват вярно и точно със специални книги – регистри финансовите си резултати.

    Годишните финансови отчети трябва да бъдат прилежно представени и лесно разбираеми.

    Comments are closed.