Скорошни коментари

    По-дълъг срок за внасяне на здравни осигуровки

    От тази година, ако сте трайно безработни, не получавате обезщетение от Бюрото по труда и не се сте регистрирани в НАП като самоосигуряващи се лица, срокът за превеждане на здравноосигурителните ви вноски се удължава на 25-то число от месеца, следващ месеца, за който се отнасят осигуровките. Например: вноската за януари 2013 г. трябва да внесете не по-късно от 25 февруари 2013г. Размерът на здравноосигурителната вноска и тази година остава същият – 16,80 лв.

    Не забравяйте и че трябва да подадете декларация 7 в НАП (по постоянен адрес), ако за първи път възникне задължение сами да внасяте здравоноосигурителни вноски. Срокът за подаване е до 25-ти на месеца след месеца на възникване на задължението. Например: ако от 1 януари 2013 г. трябва да се осигурявате сами, трябва да подадете декларация 7 до 25 февруари 2013 г. От тази година в декларацията трябва да посочите и осигурителния доход, върху който заплащате здравните вноски. Ако вече сте подавали такава декларация, не е задължително да подавате нова – тогава се счита, че избирате да се осигурявате върху минималния осигурителен доход.

    Ако за период от 36 месеца не са внесени повече от 3 месечни здравноосигурителни вноски, правата ви ще бъдат прекъснати.  Може да ги подновите като заплатите всички дължими вноски.

    Може да проверите своя здравноосигурителен статус и периодите, за които нямате здравноосигурителни вноски на сайта на НАП или на телефон 0700 18 700, единствено чрез въвеждане на ЕГН.

    Comments are closed.