Скорошни коментари

    Изменения в правилата за определяне на авансовите вноски от 01.01.2013 г.

    Промените са от глава четиринадесета от чл. 83 до чл. 91.

    Не e необходимо да  правите авансови вноски, ако нетните ви приходи от продажби, като на данъчно задължени лица, са под 300 хиляди лева за предходната година или ако сте новоучредени лица. Изключение правят новоучредени при преобразуване по ТЗ.

    Ако нетните ви приходи от продажби, обаче, са над 300 хиляди лева и под 3 милиона лева, трябва да правите тримесечни авансови вноски.

    При 10%  корпоративен данък, вноските се определят така:

    Тримесечна авансова вноска = (Прогнозна Данъчна Печалба/4)*10%

    Сроковете за внасяне на тримесечените авансови вноски са:
    1. За първо тримесечие – до 15-ти април
    2. За второ тримесечие –  до 15-ти юли
    3. За трето тримесечие – до 15-ти декември

    Ако нетните ви приходи от продажби надвишават 3 млн. лева за предходната година, месечната авансова вноска се определя по следния начин:

    Месечна авансова вноска = (Прогнозна Данъчна Печалба/12)*10%

    Сроковете за внасянето съответно са:
    1) за януари, февруари и март – до 15-ти април
    2) от април до декември – до 15-то число на месеца, за който се отнасят

    Авансовите вноски за корпоративен данък се изчисляват на базата на прогнозна данъчна печалба за настоящата година.  Трябва да го декларирате, когато подавате годишната данъчна декларация за миналата календарна година. Чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане за 2012 г. определя декларирането на авансовите вноски за корпоративен данък за 2013 г. с данъчна декларация.

    Ако авансовите ви вноски са различни от корпоративния данък, който дължите за годината, може да подадете декларация за тяхната промяна.

    Ако годишният корпоративен данък надминава с повече от 20%  месечните авансови вноски за годината  или ако 75% от корпоративния данък надхвърля 20% от съответните тримесечни авансови вноски, трябва да довнесете лихва.

    От новата година данъците за разходи ще се формират върху годишната данъчна основа и трябва да бъдат заплатени еднократно до 31 март на следващата година.

    Comments are closed.