Скорошни коментари

    550 фирми в София без ДДС регистрация

    От НАП съобщиха, че 550 фирми не са изпълнили задължителното регистриране по Закона за ДДС. Информацията е почерпена от анализа на данните от годишните декларации на 1800 дружества, обслужвани от НАП София, които нямат ДДС регистрация.

    Въпросните 550 фирми са подали годишни декларации за 2011 г. с оборот над 50 000 лв., но не са се регистрирали по ЗДДС.

    Следващата стъпка, след проверка на дружествата е служебната им регистрация.

    Столичните инспектори са регистрирали служебно 93 от проверените фирми и са им съставили актове за направените нарушения. Според закона санцията в случая е от 500 до 5000 лв. в зависимост от периода на закъснението.  Допълнително на фирмите са възожени ревизии за установяване размера на дължимото.

    От началото на годината до края на септември  санкции са наложени на 199 фирми. За сравнение – за цялата минала година броят им е 251.

    През май НАП София е започна следрегистрационен контрол на физически лица и фирми с ДДС регистрация. За целта се извършва постоянно наблюдение на лицата за период от три до шест месеца, веднага след регистрирането им по ЗДДС. По този начин  още от самото начало могат да се идентифицират рискови по отношение на ЗДДС субекти и да се предприемат мерки за предотвратяване на ДДС измамите.

    За първата половин година след старта на следрегистрационния контрол  за наблюдение са определени 1923 фирми и физически лица. 515 от идентифицираните като рискови данъчни субекти вече са проверени. 87 от тях са дерегистрирани по ЗДДС, а други 58 са селектирани за извършване на последваща ревизия.

    През първите девет месеца на 2012 г. в НАП София са извършени 2555 дерегистрирации по ЗДДС , което е 45% от всички дерегистрации в страната. След прекратяване на регистрацията по ЗДДС лицата нямат право да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит.

    Comments are closed.