Скорошни коментари

    Без налог на печалбите от хазарт

    На печалбите от хазарт на физическите лица няма да се налага данък от 10 процента, въпреки предложението  на финансовия министър да се увеличи обхватът на облагането – не само върху лихвите от депозити, но и върху печалбите от хазарт и от фондовата борса. Все пак, обаче, печалбите от хазартни игри няма да се облагат, но хазартните оператори трябва да информират държавата за всички изплатени печалби над 5000 лева.

    Междувремено се  предвиждат ставки за облагане на хазартните оператори, които предлагат офлайн  и онлайн хазарт.  Предвижда се обикновеният хазарт да запази ставката си от 15 процента върху оборотите, а за онлайн хазартните дейност ставката ще бъде 7 процента.

    „Това е въпрос на законодателна целесъобразност, независимо от многото аргументи, че това по същество е един и същ бизнес. Анализът на практиката в ЕС показва, че на много места има диференцирана ставка – поне две такива държави са ни известни. От друга страна, по-ниската ставка за онлайн хазарта е продиктувана от спецификата на организация на игрите от разстояние и от това, че при равна за конвенционалния и организирания от разстояние хазарт ставка, игрите, организирани от разстояние, стават неатрактивни и на практика няма да се реализира нито една лицензия по отношение на хазарта, организиран от разстояние. Това ни е мотивирало да предложим по-ниска ставка за онлайн хазарт“, съобщи заместник финансовият министър.

    Comments are closed.