Скорошни коментари

    Нови стимули за първокласните инвеститори

    Първокласните инвеститори ще бъдат насърчавани да инвестират в България, като за целта държавата ще им опрощава осигуровките за три години от разкриването на новите работни места. Новара преференция е част от одобрените от правителството промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

    Покриването на разходите за осигуровките  може да бъде предпочетено от инвеститора пред някои от действащите в момента финансови мерки за инвеститори клас А и за т.нар. приоритетни проекти (мащабни инвестиции, които се сертифицират от Министерски съвет). Тази преференция ще е валидна само за проекти, създаващи голям брой работни места във високотехнологичните сектори на икономиката или в общините с безработица над средната в страната.

    Предвиждат се и други промени – общините да издават сертификати за инвеститори във важни проекти и да им предлагат преференции по преценка и възможностите на местната власт. Кметовете ще издават удостоверенията за инвеститор клас Б, а общинските съвети ще имат правото да определят праговете и критериите за издаване на документа, както и да прилагат съответните преференции. Те може да бъдат данъчни облекчения, приоритетно обслужване и др.

    При издаването на сертификатите за инвеститор клас А няма да има промени – ще бъдат издавани от Българската агенция за инвестиции. Те дават право на държавни преференции, по-бързо административно обслужване и т.н.

    Първокласен инвеститор е всеки, чиято инвестиция надхвърля 20 милона лева в секторите преработваща промишленост и логистика. При високите технологии изискването за инвеститор клас А е 4 милиона лева. В закона се въвежда нов критерий за издаване на сертификат за инвеститор клас А и Б – брой на създадените нови работни места.  Целта е  насърчаването на проекти в сектора на услугите и в частност на аутсорсинг, при който фирми дават част от дейностите си на външни изпълнители, където размерът на инвестицията не е висок, но се разкриват голям брой работни места.

    Новите въведения създават възможност за придобиване право на пребиваване в България на чужденци от трети страни във връзка с изпълнявани инвестиционни проекти в страната. Включени са и промени, даващи възможности за привилегирована натурализация на основание икономически заслуги. Конкретните икономически критерии, на които трябва да отговарят чужденците, ще се определят с подзаконови нормативни актове.

    Comments are closed.