Скорошни коментари

    Поискаха отмяна на солидарната отговорност

    На кръгла маса за прилагането на закона за ДДС, организирана от Българската стопанска камара (БСК), компаниите поискаха отмяна на солидарната отговорност на фирмите по ДДСци по-ясни правила за това коя доставка се признава от данъчните за реално извършена и коя – не. Причината е, че  ако приходната агенция определи дадена сделка като съмнителна, компаниите не могат да си възстановят косвения данък. По този начин държавата получава повече постъпления, но пък ощетява бизнеса, вместо да преследва неизредните фирми, което в дългосрочен план е пагубно за икономиката на страната.

    Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев „БВП расте с 0.5% за първото тримесечие. Потреблението намалява, търговският дефицит е минус 800 млн. лв. в сравнение с предходното, инвестициите спадат. А БВП расте, но за сметка на данъците, които неправомерно се събират.“

    Солидарната отговорност беше въведена, за да се защити държавния интерес от недобросъвестни данъкоплатци. Благодарение на нея данъчните могат да търсят дължимия и неплатен данък от търговските партньори на неизрядна фирма без да им се възстанови ДДС.

    Косвеният данък не се възстановява и ако доставката е определена като нереална от приходната агенция. Представители на различни браншове – металургия, месопреработване, производство на целулоза, както и адвокати, специализирани в областта, твърдят, че една от основните причини  е липсата на прецизна нормативна уредба.

    Фирмите смятат, че не е редно държавата да очаква от тях да проверява и разследва контрагентите си, затова поискаха да се отмени солидарната отговорност и да се състави регистър на рисковите фирми, който да се поддържа от НАП. По този начин  държавата ще се натовари активно да преследва данъчните измами и ще освободи от отговорност коректните фирми.

    Comments are closed.