Скорошни коментари

    Здравно осигуряване 2012 г.

    Какви са промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), влезли в сила от 01.01.2012 г:

      1. Осигурителния доход на морските лица за здравното осигуряване се уеднаквява с дохода, върху който тези лица се осигуряват за ДОО. Морските лица се осигуряват здравно върху избрания месечен осигурителен доход по чл. 4а, ал. 1 от КСО, а не както до миналата година върху избран месечен осигурителен доход между минималния и максималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със ЗБДОО за съответната година.
      2. Срокът за внасяне на дължимите здравноосигурителни вноски за лицата, които работят без трудово правоотношение се уеднаквява със срока за внасяне на осигурителните вноски за ДОО. Вноските се внасят до 10-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението.
      3. Българските граждани, които са граждани и на друга държава и не живеят постоянно на територията на България не влизат в задължително осигурените в НЗОК лица, поради което не е необходимо да се освобождават от заплащане на здравноосигурителни вноски по реда на чл. 40а от закона.

    Същите като миналата година остават:

    1. Размера на задължителните здравноосигурителни вноски за 2012 г.на основание чл. 2 от Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2012 г. здравноосигурителната – 8%
    2. Разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения в съотношение 60:40, както следва:

    3,2 на сто за сметка на осигуреното лице;
    4,8 на сто за сметка на осигуряващия;
    8 на сто за сметка на самоосигуряващите се лица.


    Comments are closed.