Скорошни коментари

    Кратка история на счетоводството

    Наясно сме всички, че днес без добро и професионално водено счетоводство е немислимо да развиваме какъвто и да е бизнес. Няма човек, който е решил да развива някакъв вид бизнес, който да не е потърсил услугите на някоя счетоводна кантора, която да се грижи за счетоводството на бизнес му.

    Това всичкото е ясно, но да видим как изобщо е възникнало счетоводството като наука?

    Интересното е, че тази наука не е от вчера и днес, нито от преди сто или двеста години, тя е наука, идваща от древността.

    Още от времето, когато Месопотамия е съществувала и е била в своя разцвет са и първите сведения за счетоводната наука. Има запазени сведения, които датират от 7 век преди Новата Ера, че древните ни предци са използвали различни счетоводни техники и способи, за да изчисляват търговските сделки, които са извършвали, да могат лесно да пресмятат бройките на добитъка, произведената селскостопанска продукция и т. н.

    В началото тази наука е била използвана най – често от богатите търговци и собственици на земя и добитък, за да могат да пресмятат стоката си.

    Едва по – късно, когато са се появили стоково – паричните отношения, счетоводството започва да отчита дейността, която се извършва между търговци и купувачи.

    С течение на задълбочаването на тези отношения и счетоводството започва да се усъвършенства, като към познатите форми на пресмятане се прибавя и нуждата за контролиране, анализ, съпоставка и регистриране на извършваната стопанска дейност.

    Бурното развитие на търговията, развитието на банковата система и появата на търговския капитал имат нужда от едно по – усъвършенствано счетоводство, каквото и се появява през 15 век и се нарича двустранно счетоводство. То възниква в Северна Италия и се явява един от основните стълбове за възникването на Ренесанса.

    В България счетоводството започва да се развива доста по – късно, едва през 19 век, а през 1884 година започва да се изучава дисциплината „Счетоводство“ за пръв път в Търговската гимназия в Свищов. Няколко години след това се появяват и първите професионални счетоводители, които предлагат счетоводни услуги.

    Comments are closed.