Скорошни коментари

    За измененията в ЗДДС

    Парламентът прие на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност.  Нормативният акт изменя и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравното осигуряване, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица и други.

    Някои от новите промени, въведени със закона са:

    Погасяване на публични задължения –  при случаите, когато длъжникът има няколко на брой публични задължения, установени от НАП, и не може да ги погаси едновременно,  се погасява задължението, на което срокът за плащане изтича най-рано, освен ако в закона не е предвидено друго. Ако две задължения трябва да бъдат погасени на една и съща дата, те се погасяват съразмерно.

    Електронни фактури – Издаването им влиза в сила от датата, на която бъдат предоставени, така че да могат да бъдат получени от получателя. Въвежда се нова  възможност за  издаване на сборна фактура, ако доставките са две или повече и данъкът за тях става изискуем през един и същ данъчен период. Ако обаче, доставките не са вътреобщностни, фактурите трябва да бъдат издадени не по-късно от последния ден на месеца, през който данъкът е станал изискуем.

    При фактури, при които данъчната основа и данъкът са под 100 евро, могат да бъдат пропуснати част от реквизитите по чл. 114, ал. 1. Това не е в сила за фактурите, които документират доставки на територията на друга държава-членка, на вътреобщностни доставки и на дистанционни продажби на стоки.

    Облагане на хазартната дейност – независимо дали организирана онлайн или по традиционния начин, всяка хазартна дейност ще се облага със ставка от 15 %.

    Данък върху доходите от лихви по влогове и депозити е в размер  10%. Няма да се облагат само доходите от лихви по разплащателни сметки в търговски банки и в клонове на чуждестранни банки, установени в държава-членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство

    Внасянето на осигурителните вноски вече ще става до 25-то число на месеца.

    Comments are closed.