Скорошни коментари

    Данъчни облекчения през 2013 г.

    Министерството на финансите публикува на сайта си предложения за корекции в законодателство за следващата година. Промените трябва да бъдат приети на правителствено заседание през септември.

    ДДС за автомобилите

    От 2013 г.  се връща правото на данъчен кредит за транспортна услуга.  По този начин холдингите  ще получат право да имат специализирани транспортни дружества и да си приспадат ДДС за служебните леки автомобили и свързаните с тях дейности.

    Допълнително се облекчава и режимът за данъчен кредит при покупка на кола. В ДДС  могат да си върнат само фирмите с фабрично поставени седалки за 6+1 места. Предвижда се това ограничение да отпадне и косвеният данък да може да се възстановява дори и за превозни средства с монтирани след това допълнителни седалки.

    Авансови вноски

    Малките и средните фирми ще са най-облагодетелствани от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се всяко дружество, чиито нетни приходи от продажби са под 300 хил. лв., ще бъде освободено от задължението да прави авансови вноски за корпоративен данък.

    В момента освободени от това задължение са само компаниите с нетни приходи под 200 хил. лв. Промяната обаче означава, че занапред тези фирми ще трябва да правят тримесечно счетоводно приключване, за да разберат дали попадат в границата за авансови вноски.

    Дружествата с продажби под 1 млн. лв. пък вече ще плащат предварително данък веднъж на всяко тримесечие, а не всеки месец, както е в момента. Вноските са в размер на 1/12 от печалбата за предходната година.

    Данъците върху разходите

    Предлага се и облекчение за данъка върху разходите – да стане годишен и да се плаща еднократно в срок до 31 март на следващата година. В момента този данък се внася всеки месец до 15-о число, следващ този, в който е начислен разходът.

    Comments are closed.