Скорошни коментари

    Ново уведомление към НАП за командироване в ЕС

    На 28 юни в сила влезе нов регламент на Европейския парламент – Регламент (ЕС) № 465/2012. Една от разпоредбите му се отнася до командироването на служители и определя, че „лице, „което осъществява дейност като наето лице в държава-членка от името на работодател, който обичайно осъществява дейността си в нея, и което е командировано от този работодател в друга държава-членка, за да осъществява там дейност от името на същия работодател, продължава да е подчинено на законодателството на първата държава-членка, при условие че предвидената продължителност на тази работа не превишава 24 месеца и че не е изпратено да замества друго командировано лице.“

    Това е и причината, която налага подаването на допълнителното уведомление, а именно: уведомление по образец № Окд-236, което подаваме до НАП, когато командироваме служител извън страната в друга държава-членка на Европейския съюз.  Уведомлението се подава независимо от продължителността на командировката. Засега, подаването му е възможно единствено на място и по пощата.

    Уведомлението се подава до НАП без значение на продължителността на командировката. Към момента документът не може да бъде подаван по електронен път, а единствено на място и по пощата. Причината за задължението е в регламентите за социална сигурност на общността, но към момента националното ни законодателство не е определило санкция при неизпълнението му.

    С  Регламент № 465 са определени и някои други новости, а именно: приложимото законодателство за летателен и кабинен екипаж, въвеждането на дефиниция за „основна база“, както и определянето на няколко основни хипотези за лица, които обичайно осъществяват дейност като заети лица в две или повече държави-членки, но не извършват значителна част от дейността си в държавата на пребиваване.

    Comments are closed.