Скорошни коментари

    За данъчните преференции и облекчения

    Данъчните преференции условно се разделят на две групи – общи преференции и такива със специална цел.
    Общите преференции могат да бъдат следните видове:
    1. Ниски данъчни ставки за данък върху печалбата и данък върху дивидентите
    Използва се за стимулиране на преките чуждестранни инвестиции. Тази данъчна преференция се прилага еднакво за всички данъкоплатци, независимо от региона или икономическия отрасъл, в който осъществяват дейността си.
    2. Намалени данъчни ставки
    За привличане на преки чуждестранни инвестиции в определени икономически сектори или региони. Тези ставки могат да се прилагат за доходи от определени източници или за дружества, които отговарят на предварително определени критерии.
    3. Данъчни ваканции
    Тези данъчни преференции имат ограничен срок на действие, която се използва за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Преференцията може да бъде под формата на освобождаване от данъчно облагане или преотстъпване на данък. Този вид преференция основно е насочена към новосъздадени дружества, които се освобождават от данък върху печалбата за определен период от време (обикновено 5 години). В някои случаи този период може да бъде удължен с последващ период от прилагане на намалена данъчна ставка.
    4. Инвестиционни данъчни кредити и помощи
    За привличане на преки чуждестранни инвестиции на базата на процент от стойността или цялата стойност на направените инвестиции. Това са преференции извън и над данъчната амортизация на дълготрайните активи.
    Инвестиционният данъчен кредит намалява директно размера на дължимия данък върху печалбата.
    5. Ускорена данъчна амортизация
    За привличане на преки чуждестранни инвестиции и по своята същност представлява отсрочване на плащането на данък върху печалбата, чрез признаване на по-висок размер данъчно признати разходи за амортизации за съответните години при спазване на определени условия по отношение на активите.
    6. Пренасяне на данъчни загуби
    За привличане на високо рискови инвестиции свързани с несигурна възвръщаемост и генериране на значителни загуби през първите години от инвестирането. Данъчното третиране на загубите може да бъде под различни форми: пренасяне на загубите напред за бъдещи данъчни периоди или назад за предходни данъчни периоди, пренасянето на загубите може да бъде или да не бъде ограничено във времето, както и различен процент на пренасяне на загубите.
    Специалните цели за данъчните преференции пък биват:
    1. За регионално развитие
    Данъчни мерки, които под формата на данъчни ваканции, инвестиционни данъчни кредити или ускорена данъчна амортизация се предоставят за дейност осъществявана в отдалечени региони, икономически по-слабо развити региони или региони с високо ниво на безработица. Основният ефект от този вид преференция е пренасочване на инвестиции от привлекателни към непривлекателни региони на страната.
    2. За създаване на работни места
    Насочени за развитие на трудоемки индустрии или за създаването на работни места за определени категории лица – млади хора, хора с увреждания, дългосрочно безработни лица.
    3. За трансфер на технологии
    Под формата на ускорена данъчна амортизация или инвестиционен данъчен кредит имат за цел привличане на инвестиции за развитието на високи технологии или за научноизследователска и развойна дейност.
    4. За насърчаване на износа
    Насочени са към привличане на инвестиции в експортно ориентирани отрасли, най-често под формата на данъчни ваканции или специални помощи при инвестиции в експортни ориентирани отрасли, като например освобождаване от облагане на приходи, кореспондиращи на дела на износа в общия обем на продажби или разширяване обхвата на данъчно признатите разходи, свързани с износ.
    5. Зони за свободна търговия или експортна обработка
    Осигуряват благоприятна среда, в която чуждестранни и местни лица, могат да внасят машини, материали и суровини освободени от мита и данъци с цел сглобяване, обработка или производство и износ на готов продукт. Основните ползи от въвеждането на зони за свободна търговия са печалбите от износ, но също е възможно да се цели и създаване на работни места, привличане на високи технологии или развитие на определени региони в страната.

    Comments are closed.