Скорошни коментари

    Как да се подготвим за финансов одит?

    Често одитът е свързан с редица притеснения от страна на ръководителите на фирмите. Те могат да бъдат избегнати много лесно с една  предварителна подготовка, която да гарантира успешно преминаване на предстоящия одит.

    1. Изберете подходящ одитор

    Този съвет може да ви се струва прекалено очевиден, но е важно да се отбележи – ако имате възможност изберете одит фирма, която има опит във вашата сфера на бизнес.

    2. Бъдете кооперативни

    Помолете служителите си да съдействат на одиторите. Това ще направи процеса по-бърз и гладък. Обяснете на екипа си целта на одита и колко е важно да приключи възможно най-бързо и ефикасно.

    Възложете на ваш служител да бъде главната връзка между екипа ви и одиторите. Това ще минимизира повторенията и пропуските в комуникацията и ще гарантира съгласуваност и последователност.

    Осигурете подходящо място за работа на одиторите.

    Преди да започне одитът направете среща между одиторите и служителите си, на която да координирате работната си програма и да обсъдите информацията, от която одиторите се нуждаят .

    3. Подгответе се

    Подредете финансовите си отчети, таблици и файлове.  Отделете си специално отделение за всички фактури и сметки, от които ще имате нужда, за да докажете финансовите си транзакции

    4. Актуализирайте документите си

    Подсигурете се, че всичките ви отчети са актуални. Отлагането за последната минута със сигурност ще ви коства нерви и пари. Затова се подгответе около месец преди самия одит и бъдете готови с цялата необходима информация. Одитът ще се просрочи, ако подавате документите един по един.

    Не забравяйте – одиторите, както и вие, искат да приключат работата си бързо и ефективно.

    Comments are closed.